POWER TO THE PEOPLE

feb 14, 2024

Ik ben opgegroeid in een wereld waar roken de normaalste zaak van de wereld was. Zowat iedereen rookte. Nieuwslezers, presentators van shows, ankers van duidingsprogramma’s enz… presenteerden het nieuws met een sigaret in hun hand en hun gasten rookten gezellig mee.
De sigaret was omnipresent. In vliegtuigen, treinen, bussen, bars, restaurants, op evementen, Formule 1 …
Toen ik toekwam op de universiteit is een sigaret zowat het eerste dat in mijn handen is geduwd. Het is een trouwe bondgenoot geworden tijdens mijn studies en latere carrière waar ik de druk en de grote verantwoordelijkheid die op mijn rustte bekampte met koffie en sigaretten.

Begin de jaren 2000 ontstond de apartheid. Rokers en niet-rokers werden in vliegtuigen, restaurants, bars … van elkaar gescheiden. Er kwam een aparte rokerzone binnen. Ik heb dat aanvaard. Niet veel later bezocht ik Disney in Orlando USA. Daar waren ze al een stap verder. Rokers mochten BUITEN enkel nog in specifiek voorziene rokerszones een sigaretje roken. Ik heb dat aanvaard.
Nog later werd in alle lidstaten van de EU gestaag in alle openbare plaatsen, inclusief restaurants en cafés een rokersverbod ingevoerd. Rokers verwerden tot paria’s en mochten nog enkel buiten, in de regen en de koude, een sigartje roken als ze op restaurant of café gingen. Ik heb dat aanvaard.

Ik heb mij heel mijn volwassen leven geschikt naar alle regels, hoe absurd ze soms ook waren. Zelfs tijdens het corona tijdperk droeg ik braaf een mondmasker in alle openbare plaatsen waar het moest behalve tijdens de witte linten wandelingen van HFF, tijdens dewelke ik een punt wilde maken en bewijzen dat je BUITEN niet besmet geraakt wat ondertussen ten overvloede bewezen is en zelfs door politieke figuren die de maatregelen door onze strot geduwd hebben, gewoon is toegegeven. Men denke aan ene Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen, die tijdens het voorjaar van 2023 in een interview verklaarde dat mondmaskers buiten een brug te ver was. Dat is om dood te vallen van … woede, toch ?

Tijdens de deugdoende witte linten wandelingen ( die begonnen zijn tijdens de 4de maand van de 2de lockdown ) is de rebel in mij wakker geworden en het besef dat als ik het met iets niet eens ben, ik dat niet alleen hardop moet zeggen maar daartegen ook moet ageren. Het is een maatschappelijke plicht. Ik MOET dit doen. Zwijgen en ondergaan is geen optie als iets gebaseerd is op een leugen en door mij ervaren wordt als bedrog, fundamenteel oneerlijk of tegen het belang van de bevolking en onze kinderen.

Het is precies omdat iedereen zwijgt en maar laat begaan dat onze maatschappij diepgaande veranderingen ondergaat die eigenlijk niemand wil. Er wordt binnenskamers wel veel en vaak gemopperd, maar ertegen ageren, ho maar ! Dat moeten anderen maar doen.

Mensen beseffen nog altijd niet dat de macht, de echte macht, bij het volk ligt en niet bij die paar enkelingen die absurde regels verzinnen die enkel tot doel hebben volkeren te controleren en met steeds meer belastingen uit te persen als een citroen.

Ageren werkt. Niet altijd, maar vaak wel. Wie niet waagt niet wint. Niet wagen is altijd verloren.

Toen winkelketen ALDI begin 2022 haar eerste volledig onbemande kassaloze supermarkt met surveillance camera’s in Utrecht opende, heb ik via Facebook een oproep gedaan tot boycot van ALDI in België en Nederland. Laat die onbemande supermarkt in Utrecht links liggen en koop niets meer bij ALDI in België en Nederland. Er zijn genoeg andere supermarkten. Zie hier

De onbemande supermarkt in Utrecht bestaat vandaag nog wel hoewel ze niet goed draait, maar …. ALDI heeft haar plannen om al haar supermarkten om te vormen tot onbemande kassaloze supermarkten met surveillance camera’s die registreren wat klanten in hun mand leggen en hun rekening automatisch debiteren wel terug opgeborgen. Er zijn geen andere van hetzelfde type bij gekomen. Colruyt Group heeft begin 2023 ook een eerste onbemande supermarkt geopend met de aankondiging dat er meerdere zouden volgen maar ook dat liedje is niet door gegaan. zie hier

De winkelketen ACTION had in 2023 in heel wat winkels alle bemande kassa’s afgeschaft. Klanten konden nog enkel zelf scannen onder het wakend oog van surveillance camera’s. Daartegen is zoveel protest gekomen dat zij niet veel later opnieuw bemande kassa’s voorzien heeft. Klanten hebben nu de keuze en zo hoort het ook.
IKEA heeft recent hetzelfde gedaan. Geen idee wat er gebeurd is met de vele kassiers en kassiersters, want alles is nu self-scan. Benieuwd hoe lang dit gaat duren.

Toen de prijzen in de supermarkten na de aanvang van de speciale militaire actie van Rusland zijn beginnen stijgen heb ik dit in eerste instantie aanvaard omdat de prijzen van gas, elektriciteit, mazout en diesel naar verluidt sterk gestegen waren maar toen ik erachter kwam dat de beweerde tekorten een leugen waren, er nooit tekorten waren geweest, de prijzen artificieel hoog gehouden werden en de supermarkten daarenboven hun prijzen verder bleven optrekken was ik het niet meer eens en heeft de hele ploeg van HFF zijn schouders gezet onder gerichte acties om gedurende telkens één maand enkel aankopen te doen bij lokale handelaars en boeren en hiervoor zelfs een heuse website gebouwd.

Mijn oproep tot boycot van HEMA heeft binnen een paar uur resultaat opgeleverd. Zij heeft haar reclame folder in getrokken en naar ik hoop duidelijk begrepen dat wij niet gediend zijn van haar woke cultuur ( wat meteen ook een waarschuwing is voor alle andere merken en winkelketens ).

Power to the people. Wij, niet zij.
De tijd dat degenen die het NIET eens zijn met bepaalde maatschappelijke fenomen, maatregelen of beslissingen die HEN benadelen, maar laten begaan en zich braaf schikken ( vgl. met roken supra ) is VOORBIJ. Dat niet iedereen aan dezelfde leest trekt en een deel van de bevolking anders denkt, is niet erg.
Dat mag. Op een dag zullen ook zij beseffen dat alles wat de rebellen in deze wereld zeggen, doen en ondernemen, in het algemeen belang is, ter vrijwaring van hun toekomst en deze van hun kinderen en kleinkinderen.

Deel dit bericht

Eerdere berichten